- 1. Promovarea unui produs pe piață - care este rolul reclamelor în companiile moderne?
- 2. Despre promovarea unui produs și comunicarea vizuală cu clienții
Orice marcă de bunuri de consum dorește să atragă atenția cumpărătorilor prin diverse metode. Chiar dacă comerțul a adoptat diverse tehnologii pentru a ține pasul cu cerințele moderne, promovarea unui produs se bazează în continuare pe instrumente și soluții tradiționale. Spre exemplu, sistemele de afișare plasate în locuri strategice expun informațiile într-un mod optim și sunt utilizate frecvent pentru a comunica diverse mesaje. În prezent, nu mai este suficient să ai produse excepționale sau să oferi servicii de cea mai bună calitate, deoarece există o mulțime de companii care fac același lucru ca tine. Prin urmare, strategiile eficiente de promovare a unui produs pe piață sunt cheia pentru a asigura succesul afacerii.
1. Promovarea unui produs pe piață - care este rolul reclamelor în companiile moderne?
Odată ce o firmă își definitivează piața țintă și își identifică avantajele competitive, aceasta poate crea un mix de marketing pentru a satisface nevoile clienților și pentru a îndeplini obiectivele firmei. Din acest mix, promovarea unui produs ocupă un loc esențial, având rolul de a informa, de a convinge sau de a reaminti consumatorilor de existența acestuia. Deoarece obiectivele variază foarte mult de la o companie la alta, strategiile de promovare sunt și ele diferite. Pentru o firmă orientată spre profit, acțiunea dorită este achiziționarea de către consumator a articolului promovat. Iată ce înseamnă mai exact promovarea unui produs, cum se face corect și care este rolul reclamelor.
1.1. Ce înseamnă promovarea unui produs?
Promovarea unui produs reprezintă diseminarea informațiilor despre acesta și despre companie, cu scopul de a genera vânzări și de a dezvolta loialitatea față de marcă. Promovarea face parte din mixul de marketing (produs, preț, loc, promovare) și este un element important, fiind considerat un mod de comunicare ce are drept scop îndeplinirea unor obiective:
- Furnizarea de informații cu privire la caracteristicile și utilizările unui produs;
- Stimularea cererii pentru un anumit produs în rândul clienților;
- Diferențierea față de competiție prin crearea loialității față de marcă;
- Creșterea vânzărilor prin evidențierea importanței produsului în viața oamenilor.
Companiile pot adopta mai multe tipuri de promovare ale unui produs pe piață, și anume:
- Promovarea informativă;
- Promovarea persuasivă;
- Promovarea de reamintire.
Rolul reclamei în promovarea unui produs este foarte mare, deoarece nicio firmă nu poate supraviețui pe piață fără a ajunge eficient la clienți. De aceea, promovarea este o parte integrantă a strategiei de marketing, care are ca scop captarea atenției publicului țintă. Există diferite metode de promovare a produselor dar companiile trebuie să le aleagă pe cele mai eficiente pentru ele, chiar dacă multe dintre acestea nu sunt deloc ușoare.
Promovarea reprezintă un grup de tehnici utilizate pentru a atrage atenția asupra brandului și asupra unui produs atunci când acesta este lansat pe piață sau după lansare. Este o modalitate importantă de stimulare a vânzărilor și de a crește veniturile.
1.2. Ce se înțelege prin promovarea unui produs și cum se face corect?
Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă promovarea unui produs trebuie să știi exact care sunt obiectivele pe care vrei să le atingi. Printre obiectivele promoționale esențiale se numără sensibilizarea, determinarea oamenilor să încerce produsul/produsele, furnizarea de informații potențialilor cumpărători, păstrarea clienților fideli sau creșterea gradului de utilizare a produselor.
Pentru a fi făcute corect, campaniile de promovare ale unui produs pot încerca să atingă unul sau mai multe dintre aceste obiective:
Campanii de conștientizare a mărcii - crearea unei conștientizări este importantă, deoarece, de multe ori, companiile dau faliment din cauza faptului că oamenii nu au aflat despre ele sau nu știu cu ce se ocupă. Simpla creare a unui afiș într-un magazin sau într-un local este rareori suficientă. Un stand cu broșuri și reviste despre brand și despre produs, plasate în locuri strategice, ar putea aduce un plus.
Promovarea unui produs prin furnizarea de informații - promovarea informativă este importantă, mai ales în primele etape ale ciclului de viață a produsului. Pentru a comunica în mod optim informațiile dorite, se poate recurge la diverse metode precum fixarea pe geam sau pe perete a unor rame click din aluminiu sau a unor rame luminoase, care oferă un aspect deosebit interiorului. Aceste metode sunt extrem de importante, deoarece oamenii nu vor cumpăra produsul până când nu știu ce va face acesta și cum le poate aduce beneficii. Astfel, un anunț informativ făcut prin diferite sisteme de afișare poate stimula interesul pentru un produs.
Campanii de păstrare a clienților fideli - o astfel de publicitate le amintește clienților despre calitatea produsului sau a serviciului, împiedicând oamenii să schimbe marca cu o alta concurentă.
Promovarea unui produs în vederea creșterii cantității și a frecvenței de utilizare - promovarea este foarte des utilizată și pentru a determina oamenii să folosească cât mai des și cât mai mult un produs.
Înainte de a decide ce mijloc și ce strategie de promovare vei folosi, trebuie să iei în considerare și câteva aspecte precum:
- Scopul principal al promovării;
- Piața țintă;
- Caracteristicile produsului care trebuie scoase în evidență
1.3. Rolul reclamei în prezentarea unui produs
În prezent, oamenii trăiesc într-o lume guvernată de o mulțime de mărci de bunuri și servicii de consum și sunt influențați de publicitate în moduri în care nici nu-și dau seama uneori. Așadar, publicitatea joacă un rol important în viața de zi cu zi și are un impact semnificativ asupra gândirii și asupra lumii din jurul nostru.
Rolul reclamei în prezentarea unui produs este esențial, aceasta fiind un instrument puternic care te poate ajută să atragi clienți, să-i informezi despre produsele tale și să le câștigi încrederea. Majoritatea companiilor folosesc un anumit tip de publicitate sau mai multe pentru a promova produsele sau serviciile. Indiferent că este vorba de o afacere într-un anumit domeniu sau despre diferite instituții ale statului, showroom-uri, clinici sau farmacii, toată lumea se folosește de publicitate și de reclame eficiente pentru a-și vinde produsele și serviciile.
Reclamele sunt o parte importantă din mai multe motive:
- Au ca scop principal creșterea numărului de persoane care cumpără produsul. O reclamă eficientă îi poate convinge pe clienți că acesta este de calitate și util, lucru care poate duce la creșterea vânzărilor.
- Reclamele sunt o modalitate simplă de a informa potențialii clienți cu privire la produs, la avantaje și la caracteristicile acestuia. Publicitatea permite, de asemenea, anunțarea publicului despre oferte, promoții, servicii pentru clienți noi sau alte evenimente speciale.
- Ajută la prezentarea produselor atunci când compania introduce un produs sau serviciu nou. Acest lucru permite expunerea către un număr mare de persoane și crearea interesului pentru lansare.
- Folosirea reclamelor permite reamintirea clienților despre brand, despre produs sau le poate aminti despre o experiență pozitivă, astfel încât să-i determine să cumpere din nou de la tine.
- Folosirea publicității îți diferențiază marca. Elementele publicitare, schemele de culori și modul de a comunica sunt modalități de a stabili o identitate de marcă și de a crea o diferență între produsul tău și al altor companii.
2. Despre promovarea unui produs și comunicarea vizuală cu clienții
Publicitatea este o modalitate excelentă de a comunica cu clienții într-un mod optim și de a promova un produs. Partea vizuală ocupă un loc important în acest sens, oamenii fiind atrași de mesajele creative și autentice, precum și de cromatica atractivă. Informațiile prezentate și expuse într-un mod cât mai frumos sunt extrem de importante indiferent de domeniul de activitate în care activezi. Pentru a pune în valoare mesajele pe care vrei să le transmiți, există o varietate de produse eficiente, care pot fi montate în diverse locuri, precum geamuri, pereți, uși sau pot fi așezate de sine stătătoare.
2.1. Metode de prezentare și promovare a unui produs
Metodele de prezentare și de promovare a unui produs includ diferite formate publicitare din care poți alege. Unele tactici vor funcționa mai bine decât altele, dar recomandat este să încerci cât mai multe înainte de a lua o decizie. Acestea oferă rezultate doar atunci când sunt folosite în mod inteligent.
Metodele de prezentare și promovare a unui produs sunt de mai multe feluri:
- Promovarea unui produs cu ajutorul materialelor promoționale clasice, precum bannere, panouri, afișe sau flyere, care să le amintească clienților actuali și potențiali de compania ta și de produsele pe care le vinzi. Oamenii iubesc conținutul vizual, așa că anunțurile trebuie să fie informative și jucăușe, să ajute întreprinderile să atragă cât mai mulți clienți și să crească gradul de conștientizare a mărcii. Bannerele și afișele pot fi folosite pentru a prezenta un nou produs, pentru a oferi vouchere și reduceri sau pentru a promova diferite evenimente. Unele materiale pot fi plasate în zonele în care publicul țintă este prezent și altele pot fi păstrate în cafenele sau restaurante populare.
-
- Panouri publicitare clasice sau mobile, amplasate în locuri strategice;
- Afișe publicitare care se pot lipi pe geamuri sau pereți;
- Panouri publicitare mari amplasate în zone cu flux mare de oameni;
- Diferite display-uri de prezentare.
- Rame care se fixează pe perete sau pe geam, diverse standuri.
- Conferințe, târguri și expoziții, unde poți folosi diverse materiale precum People Stopper, rame magnetice, meniu și stand de info. Toate acestea au rolul de a afișa mesaje, reclame și promoții și de a expune informațiile într-un mod cât mai atractiv.
Print marketing constă în flyere personalizate pe care să le distribui publicului țintă sau în reclame în ziar. Marketingul tipărit este o formă de publicitate pe care întreprinderile o folosesc pentru a-și promova marca, serviciile sau produsele. Chiar dacă evoluția mediului digital a schimbat modul în care se face publicitate, marketingul tipărit rămâne la fel de eficient.
În cadrul strategiei de promovare a unui produs, trebuie să te gândești ce metodă de marketing este cea mai bună pentru brandul tău, cum o vei crea, pentru cine și când o vei distribui. Indiferent de mijlocul de promovare pe care îl alegi, acesta trebuie să fie de calitate și ușor de înțeles de către public, atât în ceea ce privește conținutul, cât și designul.
2.2. Promovarea unui produs pe cale clasică stradală
Publicitatea tradițională și stradală este eficientă și în prezent și reprezintă o modalitate bună și profitabilă pentru firme de a-și expune produsele și serviciile și de a le promova. Comunicarea vizuală joacă un rol de extrem de important în diferite domenii de activitate cum ar fi restaurante, magazine, clinici sau farmacii. Pentru că oamenii rețin ceea ce le apare în fața ochilor, acest tip de publicitate are numeroase beneficii pentru companii. În acest fel, oamenii află despre tine și despre modul în care produsul le poate rezolva o problemă. Prin intermediul sistemelor de prezentare de diverse feluri, încearcă să comunici cine ești și să îți promovezi produsele.
Publicitatea stradală și vizuală se poate face prin diferite mijloace precum:
- Conferințe, târguri și expoziții, unde poți folosi diverse materiale precum People Stopper, rame magnetice, meniu și stand de info. Toate acestea au rolul de a afișa mesaje, reclame și promoții și de a expune informațiile într-un mod cât mai atractiv.
Pentru ca metoda de comunicare vizuală să fie eficientă, este important ca montarea produselor de afișare și prezentare să se facă în zonele în care clienții tăi țintă își petrec cel mai mult timp. Prin intermediul lor, informează-i și motivează-i să cumpere. Folosește-te de toate trucurile de vânzare vizuală pentru a determina oamenii să-ți treacă pragul magazinului și, în final, să achiziționeze produsul.
Promovarea unui produs prin metode de comunicare vizuală și prin publicitate stradală este un proces complex, care necesită creativitate și muncă, dar este extrem de benefic pentru afaceri.
Așadar, există diferite modalități de a promova un produs, dintre care reclamele vizuale ocupă un loc important. Pentru a găsi cea mai bună strategie, trebuie să testezi și să vezi ce se potrivește cel mai bine mărcii tale. Astfel, vei evita să cheltui resurse, buget și timp pe o metodă ineficientă și neperformantă. Utilizarea unei abordări corecte în promovarea unui produs poate contribui la creșterea vânzărilor și la creșterea notorietății mărcii.
Sursa foto: unsplash.com.
Comentarii